"Spejset"

Det ultimata nätverket

Tankar om livet med mera

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Kategorier
  Kategorier Visar en lista på kategorier från denna blogg.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favorit bloggare på sidan.
 • Arkiv
  Arkiv Visar en lista på de senaste blogginläggen.

Kösystem och Systemköer

Postad av i Kåserier/berättelser
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 978
 • Prenumerera på uppdateringar
 • Skriv ut
 • Anmäl detta inlägg

Köer är något mycket besynnerligt!
Köer är något man kan uppsöka för att studera mänskliga beteenden som inte går att finna på något annat ställe i samhället.
Köer tas förmodligen fram av någon hemlig statlig institution för att dana folkets tålamod och ödmjukhet.
Köer dyker ständigt upp i nya förädlade former på platser som tidigare skulle ha varit otänkbara.

Ta bara bankomatköerna som ett exempel.
Avtrubbade av ett ständigt ökat köande reagerade vi inte ens när bankerna införde bankomater.
Om, för femtio år sedan, en så utpräglad serviceinrättning som en bank, hade försökt införa något sådant, hade de snart inte haft några kunder att låna sina pengar av.
Men i dagens läge är det inga problem. Man sätter helt sonika upp en automat i väggen utanför bankentrén och inför samtidigt ett krångligt blankettsystem och avgifter för att ta ut pengar i lokalen, och resignerade finner vi oss snart stående i en lång kö på gatan för att ta ut pengar ur en maskin som gör så mycket motstånd som möjligt för att slippa ge ifrån sig nån valuta för våra knapptryckarinsatser.
På det sättet avfolkas banklokalen, och personalen får nu vara ifred med vad de tidigare endast kunde syssla med efter klockan tre.
Automaterna är naturligtvis inte möjliga att behärska utan en kod, och så har vi då fått ytterligare en sifferkombination att glömma bort bland alla övriga; portkoder, postnummer, personnummer, kontonummer etc.
I automaten har man, för att ytterligare uppfostra oss i tålamod, byggt in slumpmässigt uppträdande tekniska fel.
Dessa fel kan, enligt ett försmädligt meddelande i lysande kristaller på automaten, vara av följande art:

 1. -Kontakt med Er bank kan ej etableras.
 2. -Ert kort kan inte accepteras.
 3. -Automaten tillfälligt ur funktion, var god försök senare.
 4. -Fel kod, försök igen.
 5. -Endast 500-kronorssedlar kan tas ut (detta inträffar endast vid de tillfällen man har 475 kronor eller mindre på kontot.)
 6. -Uttagsbesked kan ej erhållas (Detta är ett av de mest slipade "felen". Man tvingas nu själv notera sitt uttag, vilket man naturligtvis glömmer att göra. Därför gör man senare ett uttag som innebär ett överdrag på kontot och banken kan snabbt påföra kontot en straffavgift.)
 7. -etc etc

Ibland inträffar också fenomenet att apparaten helt sonika beslagtar ens automatkort och man står där med mycket lång näsa och tappad haka och ser en hemsk helg torna upp sig i ens inre.
För fenomenet inträffar så gott som alltid på en fredagseftermiddag efter k1 15.00 då plånboken innehåller några tior, och före den helg som man äntligen vikt för att bjuda en massa bekanta på middag.

Jag bävar inför tanken på hur nästa köpåfund skall se ut. För det kommer snart en ny kö. Det måste det. Den statliga institutionen kan ju inte sitta sysslolösa med byråkratarmarna i kors medan de ser att folket har vant sig vid de redan befintliga köerna utan att längre knota.
Detta är inte befrämjande för vår tålamodsträning, utan mera finslipade och krävande köer måste till.
Själv är jag inte så funtad att jag kan se var man skulle kunna etablera en ny kö. Alla möjliga och omöjliga platser är enligt min mening redan upptagna; busshållplatser, biljettluckor, postkontor, systembolag, idrottsarenor, stadens bilinfarter och snabbköpskassor (vilket paradoxalt namn för övrigt för denna kö. Det finns väl inga köer som man får stå i så länge som just snabbköpsköerna).

Men tro mig man kommer att hitta på något sätt att etablera nya köer.
Har ni tänkt på förresten, att köer i sig själva har någon slags inneboende kraft som inte kan förklaras på annat sätt än att de står under inflytande av någon högre verkande makt.
Ta dessa ställen där det oftast förekommer minst två köer. T ex systembolagsköerna. (Systembolaget är för övrigt ett förbryllande namn på denna inrättning. Kanske är det just kösystemet som gett upphov till namnet).
När du kommer in i lokalen ser du, låt oss för enkelhetens skull säga, två köer. Naturligtvis konstaterar du snabbt att den ena kön är något kortare än den andra, varför du placerar dig sist i den förstnämnda.
Efter ca fem minuter upptäcker du att den andra kön forcerar mycket snabbare än den kö du valt. Du byter därför genast kö eftersom du har bråttom då du passat på att förlägga dina inköp under arbetslunchen.
Trygg i förvissningen att det ganska snart är din tur vid kassan låter du tankarna glida iväg utan kontroll över den andra kön. Du behöver nämligen göra ett snabbt överslag av mängden spirituosa som behöver inhandlas. Till kvällens party i ditt hem kommer ju också svåger Oskar, och han brukar vara ganska törstig. Eftersom du behöver hans namnteckning på ett borgenslån har du därför inte lust att stöta dig med honom genom att framstå som en snåljåp och tråkmåns genom att tidigt på kvällen tvingas stänga av spritflödet.
Men å andra sidan kanske svåger Oskar har ett begynnande alkoholproblem, och måste du då inte ta ett visst ansvar....?
Så långt i dina tankar kastar du åter en snabb blick på den konkurrerande kön och upptäcker till din förvåning att den kvinna du tidigare stod bakom, redan har fått handla sin ranson och är på väg ut ur lokalen.
Om du hade stått kvar i den kön hade det nu varit din tur att handla.

Du gör nu en snabbkalkyl över läget och konstaterar att i den andra kön står tre personer. En man, uppenbarligen i "ledighetskommiten" från torget utanför, som naturligtvis har jämna pengar till en flaska Rosita. Och sedan en herre; uppenbarligen pensionerad. Har inte råd med mer än högst en kvarter Taffel.
Och sist i kön en dam som genom sitt nervösa flackande med ögonen klart visar att detta är en lokal som hon inte frekventerar allt för ofta. Hon skall förstås ha, som sådana damer plägar, en liten flaska torr sherry för att kunna bjuda mannen som hon träffat på bingolokalen på något starkt, nu när hon har bjudit honom hem till sig för att titta på hennes samling av vykort.
Allt detta konstaterar du snabbt, samtidigt som du också noterat att den kön inte innehåller några större väskor, kassar eller portföljer. Detta blir avgörande för ditt köval.
I din kö finns visserligen bara två personer före dig. Men båda herrarna är klädda i blåkläder och har portföljer. Sedan
Sedan gammalt vet du att dessa båda är herrar som jobbar på byggen.
Herrar på byggen dricker mycket när det blir helg, och portföljerna har de med sig för att kunna få med sig såval som egen sprit som den sprit som kompisarna i arbetslaget på bygget bett dem köpa ut när de ändå är på bolaget.
Alltså byter du kö, bara för att upptäcka att just denna gång är inte alla personerna i köerna de personer de till sitt yttre utger sig för att vara. Herrarna från byggena är förmodligen i verkligheten något helt annat än herrar från byggen. De nöjer sig nämligen med fyra burkar starköl respektive två flaskor Italienskt lantvin, vilket snabbt är expedierat. Visserligen är den förste i din nuvarande kö just den lodis du förutspådde. men tyvärr har han just drabbats av en akut minneslucka, varför han inte för sitt liv kan komma ihåg namnet på dessertvinet han skulle köpa. Den lapsusen klarar ju expediten dock snabbt av efter några års erfarenhet bakom systemdiskar, och hon ställer helt sonika fram en flaska Rosita framför mannen.
Förvånad över hennes förmåga att veta det han inte själv ens vet, utökas nu mannens blackout att även omfatta vilken ficka han stoppat sina betalningsmedel i.

Just när du skall till att ryta
-Men för h-e....vete,  byter dock mynten ägare och lodisen börjar sitt vacklande återtåg mellan väggarna i lokalen för att återförenas med sina törstande kamrater på torget.

Den pensionerade herren visar sig vara just pensionerad herre efter den modell du trott honom vara och du lugnar ner dig något, bara för att upptäcka att damen med sherryn och vykorten inte alls skall ha någon sherry.
Nej, hon vill ha ett vin som hon inte kommer ihåg namnet på, men som har en så vacker flaska som man kan göra en lampfot av för det har hon sett i en damtidning som hon läste i doktorns väntrum häromdagen när hon var där för att göra sin månatliga kontroll av sockervärdena, och just med tanke på dessa värden så tänker hon minsann inte ens dricka vinet i flaskan utan hälla ut det i vasken, huvudsaken är att hon kommer över själva flaskan så att hon hinner beställa en lampa av den hos elektrikern på hörnet innan bla, bla.............

När du fullständigt utmattad 20 minuter försenad stapplar in på din arbetsplats möts du av en frågande kollega.
-Var tusan har du varit?
-På systemet, lyckas du pressa fram medan du drösar ner på din skrivbordsstol och kollapsar.
-Jaha, fy farao, säger kollegan deltagande.

 

0
Taggad i humor kåseri
 • Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar här nedan

Sänd kommentar

Gäst
Gäst tisdag, 20 mars 2018

Senaste aktiviteter på Spejset

Antag att du är en idiot. Och antag att du är med i regeringen. Nej, nu upprepade jag mig.

Källa: Mark Twain

Anders Hidman har lagt upp en ny annons: igår

Evolite är en rejäl trehjulig elcykel med högeffektiv borstlös elektrisk hjälpmotor om 250W samt fotbroms. Motorn aktiveras automatiskt när du trampar eller med tumgasreglage (valfritt att montera) och ger dig känslan av att konstant cykla i nerförsbacke. Motorhjälpen är inställningsbar i tre olika nivåer. Ram i aluminium och löstagbart 36V 10Ah lithiumbatteri. Två rejäla korgar, belysning och ringklocka ingår. 

Cykeln i sig är utrustad med allt man kan önska för att få god prestanda i kombination med lång hållbarhet. Exempel på detta är den ultralätta ramen i aluminium i kombination med extraförstärkta dubbelbottnade aluminiumfälgar. Aluminium ger inte bara låg vikt, utan kan kort och gott inte rosta även om man någon gång får en skada i lacken. De stora hjulen ger god rullförmåga samtidigt som cykeln fungerar även för långa personer. Sadeln kan givetvis regleras i höjdled, men styrstången på EvoBike Evolite är både justerbar i höjd och vinkel. Detta gör cykeln mycket flexibel för olika cyklisters längder.

Lithiumbatteriet på denna trehjuling har en kapacitet om hela 360Wh, vilket ger en räckvidd om upp till 40 km med maximal motorhjälp inställd. Batteriet klarar 800+ laddningscykler och väger endast runt 5 kg. Det är busenkelt att ta loss batteriet för att ladda inomhus. Sadeln kan enkelt vikas och batteriet lyfts enkelt upp med det integrerade bärhandtaget. Medföljande laddare är av smart modell och slår ifrån när batteriet är fulladdat.

Anders Hidman laddade upp ett foto till albumet Marknadsföring i gruppen Vi som gillar Hagdahlska 2 dagar sedan

Anders Hidman skapade en ny nyhet 7 dagar sedan

Mixad tavling

Mixad fredagstäving

Vi som gillar Hagdahlska
Anders Hidman uppdaterade blogginlägg Bussgummor i Kåserier/berättelser 7 dagar sedan

Bussgummor är en sammanslutning av damer, ofta pensionerade, som gått samman för att i organiserad form sprida terror på våra kommunala färdmedel. Vad syftet med denna terror är, har jag inte lyckats lura ut, men med tanke på hur infernali ...

Anders Hidman uppdaterade blogginlägg Kär i tunnelbanan i Kåserier/berättelser 7 dagar sedan

{jcomments on}Fy tusan för att bli kär i tunnelbanan.Ja, jag menar naturligtvis inte kär i själva tunnelbanan, utan kär i någon som färdas med tunnelbanan.I mitt fall en flicka. Eller rättare sagt flickor, för det har nu hänt ett antal ...

Anders Hidman gick med i gruppen Internetgruppen 3 veckor sedan
Anders Hidman skapade en ny nyhet 3 veckor sedan

Aktiviter

Aktiviteter på Hagdahls Seniorcenter

Vi som gillar Hagdahlska
Anders Hidman uppdaterade blogginlägg Artiklar om personligt växande in Personlig utveckling 3 veckor sedan

Massor med tips om hur du kan må bra i ditt liv hittar du på sajten "Smartare liv" Klicka här för att komma till sma ...

Stina har lagt upp en ny annons: 4 veckor sedan

Hej! Jag är en tjej som studerar på universitetet i Linköping.
Som student behöver jag utöka min plånbok med lte mer pengar för vardagskonsumtion.
Därför sitter jag gärna barnvakt i Linköping på kvällar och helger-

Anders Hidman har lagt upp en ny annons: 1 månad sedan

Komplett boulespel. Tre svarta kulor, tre blank, en "lillen" och en utdragbar magnetisk klotupptagare.
Tygväska med bärhandtag

Om man inte vet vart man skall, är det nästan omöjligt att veta om man har kommit dit eller ej.

Anders Hidman skapade en ny diskussion1 månad sedan

Nalle Puh citat

Nalle Puh citat

Filosofiska rummet

Citat från Nalle Puh:

"Jag tänker, alltså är jag förvirrad"

Anders Hidman laddade upp 2 foton till albumet Om filosofi i gruppen Filosofiska rummet 2 månader sedan

Fotona laddas.
Anders Hidman skapade en ny diskussion 2 månader sedan

Är ateism en religion?

Ofta förekommer missuppfattningen: ”Att inte tro på gudar är också en form av tro” eller ”jag är agnostiker” på frågan om de tror på Gud. Teism...

Filosofiska rummet
Anders Hidman skapade en ny diskussion 2 månader sedan

Meningen med livet enligt Viktor E. Frankl

Nedanstående citat är hämtat från Viktor E. Frankls bok "Livet måste ha mening". Frankl var grundare av den sk logoterapin. "Eftersom varje...

Filosofiska rummet
Anders Hidman skapade en ny diskussion 2 månader sedan

Meningen med livet

Meningen med livet (YouTube)

Filosofiska rummet
Anders Hidman skapade en ny diskussion 2 månader sedan

Darwina första "evolutionsträd"

I mitten av juli 1837 påbörjade Darwin sin anteckningsbok “B” om Transmutation of Species ("arternas omvandling"), och skrev på sidan 36 “I think”...

Filosofiska rummet
Anders Hidman skapade en ny nyhet 2 månader sedan

Lista över filosofer

Wikipedias lista över filosofer

Filosofiska rummet
Anders Hidman uppdaterade blogginlägg Kär i tunnelbanan in Kåserier/berättelser 2 månader sedan

Fy tusan för att bli kär i tunnelbanan.Ja, jag menar naturligtvis inte kär i själva tunnelbanan, utan kär i någon som färdas med tunnelbanan.I mitt fall en flicka. Eller rättare sagt flickor, för det har nu hänt ett antal gånger, att j ...

Anders Hidman uppdaterade blogginlägg Stressbyrån in Kåserier/berättelser 2 månader sedan

Det är beklämmande att se när någon tappar greppet. Och när grepp tappas av auktoriteter på något område är det rent ruskig obehagligt. Postverket har tappat greppet. Och Pressbyrån har tappa greppet. Dessa inrättningar, som tidigare med ...

Anders Hidman uppdaterade blogginlägg Kösystem och Systemköer in Kåserier/berättelser 2 månader sedan

Köer är något mycket besynnerligt!Köer är något man kan uppsöka för att studera mänskliga beteenden som inte går att finna på något annat ställe i samhället.Köer tas förmodligen fram av någon hemlig statlig institution för att dana fol ...

en gäst och Anders Hidman gick med i gruppen Om psykisk ohälsa 2 månader sedan
en gäst och 2 andra har gick med i gruppen Personlig utveckling 2 månader sedan

De senaste tio bloggarna

Antisemitism på Facebook
Nyheter
Läs mer här...
Artiklar om personligt växande
Personlig utveckling
Läs mer här...
0
En härlig, nykter svensk
Lånade
Läs mer här...
0
Stressbyrån
Kåserier/berättelser
Läs mer här...
0
Kösystem och Systemköer
Kåserier/berättelser
Läs mer här...
0

Logga in/registrera konto

Registrera
Kom ihåg mina uppgifter
Glömt användarnamn  Glömt Lösenordet